АНАЛІЗ СУЧАСНИХ МЕТОДИК ОЦІНЮВАННЯ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВА - РУЗАКОВА, О. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті досліджуються наукові підходи до аналізу фінансового стану підприємств. Визначено основні методи оцінки фінансового стану підприємств. Розглянуто питання фінансового оздоровлення підприємств у контексті зміцнення їхнього фінансового стану. Проаналізовано проблему фінансового оздоровлення підприємств згідно з різними підходами, наведені шляхи фінансового оздоровлення в умовах невизначеності. Використано такі методи дослідження економічних явищ і процесів: наукової абстракції (теоретичні узагальнення найбільш суттєвих підходів до фінансового оздоровлення), графічний (схематична візуалізація алгоритму здійснення фінансового оздоровлення підприємств). Вказано основні завдання для комплексної оцінки фінансового стану підприємств. Проаналізовано різні підходи до визначення категорії «комплексна оцінка фінансового стану підприємства». Встановлено переваги запровадження комплексної оцінки фінансового стану підприємств.Обґрунтовано, що використання нечітких множин, нейронних мереж та генетичних алгоритмів при оцінці фінансового стану підприємства є перспективним напрямком розвитку систем підтримки прийняття фінансових рішень.
Keywords: фінансовий стан підприємства; аналіз; штучний інтелект; прийняття рішень; нечіткі множини; нейронна мережа; генетичні алгоритми