ОЦІНКА В СИСТЕМІ ОБЛІКОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НЕФІНАНСОВИХ АКТИВІВ РОЗПОРЯДНИКІВ БЮДЖЕТНИХ КОШТІВ - ЛАРІКОВА, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Об'єктом дослідження є особливості оцінки та переоцінки в системі облікового забезпечення нефінансових активів розпорядників бюджетних коштів. Уточнені проблемні питання процесу переоцінки груп нефінансових активів – основних засобів, визначені особливості відображення в системі бухгалтерського обліку дооцінки або уцінки нефінансових активів. Уточнено економічний зміст справедливої вартості як важливої складової обліку витрат у процесі подальшого визнання нефінансових активі.Проведено аналіз нормативно-правового забезпечення проведення переоцінки нефінансових активів. Уточнено методику обліку результатів першої та подальшої переоцінки, уточнено особливості обліку дооцінки та уцінки відповідно до НП(С)БОДС 121 «Основні засоби», а саме: облік першої дооцінки; облік дооцінки раніше уцінених об’єктів; облік першої уцінки; облік уцінки раніше дооцінених об’єктів. Наведено приклади бухгалтерських проведень щодо обліку результатів переоцінки нефінансових активів - основних засобів, де обґрунтовано необхідність відкриття аналітичних рахунків. Розроблено структуру аналітичних рахунків до окремих субрахунків у розрізі переоцінки основних засобів. що дозволить відслідковувати результати наступної переоцінки, за умови отримання дооцінки, раніше уцінених об’єктів основних засобів, так і уцінки, раніше дооцінених об’єктів.Запропоновано оновлені чинники, які можуть бути підставою для збільшення строків корисного використання об’єктів нефінансових активів розпорядників бюджетних коштів, а саме: 1. Очікувана ймовірність того, що розпорядник бюджетних коштів отримає в майбутньому економічні вигоди від його використання; 2. Використання активів оцінюють виходячи з його потенціалу корисності для суспільства; 3. Поліпшення об’єкта активів, що зумовлює збільшення морального та фізичного зносу.Досліджено особливості документального оформлення, за результатами переоцінки нефінансових активів - основних засобів запропоновано вести реєстр щодо формування списків основних засобів, які підлягають переоцінці; позначені основні моменти для формування наказу щодо переоцінки; розроблено форму відомості для обліку термінів експлуатації основних засобів.
Keywords: оцінка; облік; переоцінка; дооцінка; уцінка; нефінансові активи; основні засоби; справедлива вартість; розпорядник бюджетних коштів