ВИКОРИСТАННЯ ЗАСОБІВ ГРОШОВО-КРЕДИТНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ: ДОСВІД ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН З РИНКОВОЮ ЕКОНОМІКОЮ - СТЕПАНЕНКО, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Мета статті – проаналізувати засоби грошово-кредитного регулювання економічних процесів у зарубіжних країнах із ринковою економікою. Грошово-кредитне регулювання виступає і як елемент стабілізації економічної ситуації в країні, і як одна зі складових державної політики. Для банків грошово-кредитне регулювання вважається одним із методів управління їх діяльністю зі сторони центрального банку. Визначено, що дослідження питань удосконалення грошово-кредитної політики в умовах глобалізації залишається актуальним, особливо в період реалізації антикризової економічної політики держави. Показано основні цілі та регулюючі функції окремих інструментів.Проаналізовано використання інструментів грошово-кредитної політики закордоном в аспекті розвитку. Розглянуто тенденції розвитку, проблеми регулювання грошово-кредитної політики. Наведено аналіз особливостей середньострокової стратегії і тактики у використанні інструментів грошово-кредитного регулювання центральними банками США, Європейського Союзу в умовах фінансової кризи. Політика центральних банків є основною у формуванні фінансово-кредитної та банківської системи держав-членів ЄС і визначає стабільність євро й головні показники економічного розвитку країн. Розглянуто грошово-кредитний механізм регулювання економічних процесів, який включає сукупність форм, інструментів і методів активізації економічної діяльності, взаємовідносини та взаємодію між суб'єктами і об'єктами регулювання економічних процесів та передбачає забезпечення сталого економічного розвитку країни. Проаналізовані базові стратегії монетарної політики та широкий монетарний інструментарій грошово-кредитної політики. Окреслені основні інструменти монетарної політики: таргетування інфляції, відсоткова політика, операції на відкритому ринку, регулювання норми обов’язкових резервів, вплив на обмінний курс національної валюти. Вказано, що кредитні системи провідних зарубіжних країн за своєю структурою є досить схожими, вони мають ряд подібних ознак.Зазначено, що відповідно до основних пріоритетів економічної політики держави важливою передумовою стійкого економічного зростання є активізація інвестиційної діяльності економічними засобами, серед яких провідна роль належить грошово-кредитній політиці.
Keywords: грошово-кредитні системи зарубіжних країн; грошово-кредитна політика; грошовий обіг; монетарна політика; інструменти та методи грошово-кредитної політики