ПРИНЦИПИ СИСТЕМНОСТІ В ДОСЛІДЖЕННІ ЕВОЛЮЦІЇ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІКОЮ - ЛИСЮК, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
З розвитком демократії та громадянського суспільства спостерігається еволюційний розвиток публічного управління, перехід від традиційного бачення державного управління як організуючого й регулюючого впливу держави на суспільну життєдіяльність людей з метою її упорядкування, зберігання або перетворення, що спирається на її владну силу, до нових його моделей, а саме: New Public Management («новий публічний менеджмент», «нове суспільне управління»), теорія суспільно-політичних мереж (Social-Political Networks), концепцій Governance та New Governance, які стали відповіддю на кризисні явища в управлінні державою, побудованої на принципах бюрократії, ієрархічної організації, централізації.На основі системності дослідження публічного управління аргументуємо, що публічне управління – це форма практичної реалізації діяльності органів всіх галузей державної влади (законодавчої, виконавчої, судової) з вироблення і здійснення регулюючих, організуючих і координуючих впливів на всі сфери суспільства, зокрема, на національну економіку.
Keywords: модель «належного врядування»; модель «суспільних політичних мереж»; «новий публічний менеджмент»; «публічне адміністрування»; «публічне управління»; системність