ТРАНСФОРМАЦІЯ СИСТЕМИ ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЯ В УМОВАХ РИНКОВИХ ПЕРЕТВОРЕНЬ - ІВАНЧЕНКОВА, Лариса; СКЛЯР, Лариса; ТКАЧУК, Галина; ГНАТЬЄВА, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Метою статті є аналіз розвитку системи державного фінансового контролю в Україні шляхом дослідження теоретико-методологічних і організаційних засад її формування та функціонування. Держава не може ефективно функціонувати і розвиватися без чітко організованої системи контролю за виробництвом, розподілом і перерозподілом суспільного продукту та іншими сферами суспільного життя. Тому найважливішою в цьому відношенні є створена система державного фінансового контролю, яка має забезпечити рівновагу та збалансованість при функціонуванні суспільства.Основне завдання системи державного контролю полягає у підвищенні ефективної діяльності органів державної влади щодо захисту інтересів держави та її громадян шляхом посилення відповідальності цих органів та їх посадових осіб за виконання покладених на них обов'язків. Процеси, що відбуваються у сфері державного фінансового контролю, різні за своєю природою і неоднозначні, а часом суперечливо впливають на формування його системи. Встановлено, що важливим інструментом державного управління, що дає змогу досягти виконання зазначених завдань та зменшити кількість проблемних питань, пов’язаних з діяльністю державних структур, є державний фінансовий контроль, який має забезпечити належне (законне, економічне, ефективне, результативне та прозоре) управління державними фінансами, їх гармонізацію. Державний фінансовий контроль забезпечується органом державного фінансового контролю через проведення державного фінансового аудиту, інспектування, перевірки закупівель та моніторингу закупівлі.Зазначено, що від ефективності державного фінансового контролю багато в чому залежить добробут народу, задля чого одна з найважливіших функцій державного управління повинна бути спрямована на виявлення відхилень від прийнятих стандартів законності, доцільності і ефективності управління фінансовими ресурсами та державною власністю, а також на своєчасне вжиття необхідних відповідних коригувань і запобіжних заходів. Систематичний і всеосяжний контроль сприяє забезпеченню наукової обґрунтованості рішень, положень та інших нормативних документів, своєчасної їх реалізації.
Keywords: державний фінансовий контроль; система органів державного фінансового контролю; контроль; державний фінансовий аудит; фінанси