ПОДАТКОВІ НАДХОДЖЕННЯ БЮДЖЕТІВ ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД: ТЕОРЕТИЧНИЙ АНАЛІЗ - ЧИНЧИК, Анатолій; ГОЛУБКА, Степан (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Обґрунтовано бачення фіскального механізму територіальних громад в умовах децентралізації в розрізі фіскального планування, фіскального контролю, фіскального забезпечення та фіскального регулювання cкрізь призму фінансових норм і нормативів, фінансових лімітів і розривів, фінансових стимулів і санкцій, нормативно-правове забезпечення. Стверджується, що візуалізовані показники виконання бюджетів територіальних громад за доходами, видатками та трансфертами – це новий інструмент для бюджетної аналітики на місцевому рівні. Представлено пропозиції та шляхи реформування податкового менеджменту територіальних громад в умовах децентралізації, серед чого названо потребу у відновлені проведення індексації нормативної грошової оцінки землі та встановлення коефіцієнту індексації на рівні реального індексу інфляції; продовження не застосовування пільги для земельних ділянок залізничного транспорту.
Keywords: національна економіка; податковий менеджмент; фінансова децентралізація; територіальні громади; бюджет громади; податкові платежі