ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ТА НАПРЯМКИ РОЗВИТКУ ЕНЕРГЕТИЧНОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ - БУРЛАКА, Сергій; БОРЕЦЬКА, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті аналізується, що потужність електроенергетики зросте з 185,2 млрд кВт-год у 2005 році до 420,1 млрд кВт-год у 2030 році (у 2,3 рази). При цьому збережуться домінуючі ролі теплової енергетики (40,8% у 2005 р., 39,8% у 2030 р.) та атомної енергетики (47,9% та 52,1% відповідно). У той же час виробництво гідроенергії зросте з 12,1 млрд кВт-год (6,5%) у 2005 році до 14,1 млрд кВт-год (3,4%) у 2030 році і збільшиться зі 100 млн кВт-год за рахунок нетрадиційної та відновлюваної енергії в 2005 року до 2,1 млрд кВт-год у 2030 році. Витрати на передачу впадуть з 14,7% у 2005 році до щонайменше 8,2% у 2030 році, а питомі витрати на паливо для чистої генерації впадуть з 378,9% до 345,7%. /кВт·год. Частка імпортованої паливної електроенергії зменшиться з 58,0% у 2005 році до 8,2% (у сім разів) у 2030 році. Для забезпечення цього виробництва електроенергії встановлена потужність електростанцій збільшиться з 52 ГВт у 2005 р. до 88,5 ГВт у 2030 р., у тому числі теплових електростанцій з 30,1 до 42,2 ГВт і атомних електростанцій з 13,8 до 29,5 ГВт з 4,7 кіловат до 10,5 мільйона кіловат, що забезпечить достатню відвідну потужність для енергосистеми країни. Необхідні обсяги для будівництва магістральних ліній електропередачі, комплексу систем управління та протиаварійного захисту постачання електроенергії від електростанцій, покращення постачання електроенергії на окремих ділянках, забезпечення надійної роботи єдиної енергосистеми та збільшення можливості її інтеграції в європейську енергосистему передбачає експорт електроенергії.
Keywords: аспект; напрямок; сектор; енергетика; виробництво; розвиток; паливо