ВПРОВАДЖЕННЯ МОДЕЛІ ЗБАЛАНСОВАНОЇ СИСТЕМИ ПОКАЗНИКІВ В ОРГАНАХ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ - ОРЛІВ, Мар’яна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю впровадження інструментів стратегічного муніципального менеджменту в органах місцевого самоврядування для успішного завершення реформи децентралізації. У статті аргументовано, що використання моделі збалансованої системи показників (Balanced Scorecard – BSC) в органах місцевого самоврядування забезпечить вирішення таких завдань: узгодження стратегічних і тактичних цілей діяльності та заходів з їх реалізації; розвиток інституційної спроможності; підвищення транспарентності та довіри стейкхолдерів, зокрема зарубіжних інвесторів для залучення фінансування у післявоєнний період. Запропоновано алгоритм розроблення моделі BSC для виконавчого комітету міської ради (його структурного підрозділу – для реалізації пілотного проєкту) та визначено основні стратегії для чотирьох складових цієї моделі (стейкхолдери, фінанси, внутрішні процеси, навчання і розвиток). На основі досвіду Канади, Данії, Чехії та інших країн визначено основні переваги, умови успіху та проблеми впровадження концепції BSC у місцевому самоврядуванні з урахуванням політичних, організаційних, фінансових та інших аспектів. Для вирішення окреслених проблем запропоновано використовувати методологію дизайн-мислення.
Keywords: збалансована система показників; органи місцевого самоврядування; стратегічне управління; управління результативністю; інституційна спроможність