ОСОБЛИВОСТІ МЕХАНІЗМУ ФУНКЦІОНУВАННЯ ЗАГАЛЬНОЇ ДЕКЛАРАЦІЇ ПРИБУТТЯ В УКРАЇНІ - ХЛЄБНІКОВА, Інна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті досліджено питання впровадження в Україні інституту загальної декларації прибуття та охарактеризовано особливості механізму його функціонування. Встановлено, що впровадження процедури подання перевізниками для пропуску через митний кордон України загальної декларації прибуття відповідає прийнятому у європейській практиці розумінню її завдань та місцю у забезпеченні безпеки міжнародних ланцюгів постачання. На основі аналізу вітчизняних нормативно-правових актів констатовано, що імплементація такого інструменту у національне митне законодавство спрямовано на виявлення партій товарів з високим ступенем ризику, автоматизації митних процедур для зменшення суб’єктивізму, полегшення роботи працівників митних органів з метою досягнення більшої прогнозованості і передбачуваності системи управління митними ризиками. Акцентовано увагу на необхідності подальших досліджень щодо розвитку інструментів виявлення випадків порушення норм митного законодавства та оцінювання митних ризиків за ЗДП шляхом профілювання митних ризиків в автоматизованій системі митного оформлення.
Keywords: загальна декларація прибуття; митний контроль; аналіз митних ризиків; безпека міжнародного ланцюга постачання