ОСОБЛИВОСТІ ФІНАНСОВОГО ТА ПОДАТКОВОГО ОБЛІКУ ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ ПРИ ПЕРЕХОДІ НА СПРОЩЕНУ СИСТЕМУ ОПОДАТКУВАННЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ - ОВДІЙ, Олена; РЕДЗЮК, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Систематизувати зміни, нововведення та особливості фінансового та податкового обліку ПДВ при переході на спрощену систему оподаткування в умовах воєнного стану в Україні. Для цілей досліджень використано наступні методи дослідження: методи контент-аналізу, порівняльного аналізу та логічного узагальнення авторами використано для формулювання обраної теми та мети дослідження, критичного аналізу наукової та спеціалізованої літератури; метод наукового абстрагування вжито з метою виокремлення особливостей ведення фінансового та податкового обліку в умовах воєнного стану; методи аналізу і синтезу, індукції і дедукції використано для аналізу основних змін та нововведень у законодавстві, впливу на формування облікової та податкової звітності; метод якісного порівняння вжито для виокремлення наслідків впливу законодавчих змін щодо різних груп суб’єктів господарюванняПроведений аналіз змін фінансового та податкового обліку ПДВ дав можливість систематизувати особливості спрощеної системи оподаткування, яка має ряд переваг перед звичайною формою оподаткування, а саме: зниження податкового тягаря на підприємства, що працювали на системі єдиного податку (3% доходу + сплата ПДВ чи 5 % доходу), до 2%. Однак, ті юридичні особи та ФОП, що постачали товари, роботи та послуги, що оподатковуються за нульовою ставкою, не відносяться до наведених вище; відстрочення платнику ПДВ до 6 місяців, після скасування воєнного стану, подання звітності, сплати податку та реєстрації ПН/РК в ЄРПН; запровадження пільгових ставок ПДВ, а саме 7% для підприємств, що займаються імпортом та реалізацію пального та нафтопродуктів на внутрішньому ринку України; припинення дії нарахування штрафів та пені як для підприємств та організацій, що несвоєчасно оплатили чи подали відповідні звітні документи, так й для держави за несвоєчасність відшкодування ПДВ з бюджету країни.Отримані результати дослідження, порівняно з аналогічними, містять виокремлені зміни та нововведення, відповідним чином систематизовані авторами.Запропонована систематизація змін та нововведень фінансового та податкового обліку ПДВ щодо застосування спрощеної системи оподаткування може бути корисною як для науковців та фахівців, які займаються даною проблематикою, так й для викладачів та студентів ЗВО спеціальності 071 «Облік і оподаткування».
Keywords: воєнний стан; фінансовий облік; податковий облік; оподаткування; податок на додану вартість; спрощена система оподаткування