КОНЦЕПТУАЛЬНІ АСПЕКТИ ФУНКЦІОНУВАННЯ МІЖНАРОДНИХ ЛОГІСТИЧНИХ СИСТЕМ - ГАРАФОНОВА, Ольга; КОЗЛОВСЬКИЙ, Дмитро; ШАРОВ, Володимир; ДВОРНИК, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
В сучасних умовах транспортно-логістичні системи виконують інтегруючу функцію, дозволяють реалізувати країнам транзитний потенціал, забезпечують інноваційний розвиток регіональних та національних економік. Світова практика показує, що лідерство в конкурентній боротьбі в міжнародній економіці отримують країни, комплекс джерел розвитку яких – це ефективне використання методів логістики. Транспортно-логістичні системи дозволяють скорочувати всі види витрат, пов'язаних з управлінням матеріальними та супутніми їм потоками, витрат на транспортування, складування, керування замовленнями, закупівлями, пакування та інші логістичні витрати. Зниження транспортно-логістичних витрат, у свою чергу, вивільняє фінансові ресурси, спрямовуючи їх на інвестиції в інноваційні розробки, закупівлю основних фондів, підготовку та перепідготовку персоналу, маркетингові заходи та інші способи зміцнення конкурентоспроможності підприємств. На сьогоднішній день логістика є системою організації доставки вантажів від виробника до споживача, і основним її призначенням є координація різних стадій транспортних вантажоперевезень. Розвиток транспортної мережі, що спричинило посилення торгових зв'язків між державами, а також прогресуючі процеси глобалізації, виводить на перший план такий напрямок, як міжнародна логістика. Міжнародна логістика сприяє розвитку зовнішньоекономічної діяльності підприємств, оптимізує закупівельні, транспортні, складські та інші процеси. Транспортування відіграє вирішальну роль у маніпулюванні логістикою. Перегляд поточного стану вказує, що потужна система потребує чіткої системи логістики та належних  інструментів та методів для зв'язку виробничих процедур.
Keywords: транспортна система; логістика; міжнародні взаємовідносини