ТРАНСФОРМАЦІЯ СВІТОВОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ СИСТЕМИ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ДЕРЖАВНУ РЕГІОНАЛЬНУ ЕКОНОМІЧНУ ПОЛІТИКУ В УКРАЇНІ: НОВІ ВИКЛИКИ ТА ЗАГРОЗИ - ЗВАРИЧ, Ігор; ЗВАРИЧ, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Для економічної науки процес глобалізації, глобалізаційних трансформацій та зрушень пов’язаний зі становленням єдиної світової економічної системи, яка функціонує за загальними правилами. Початок двадцять першого століття проходить під знаком регіоналізації політичного простору нашої держави. Регіоналізм дедалі гучніше заявляє щодо своїх прав як одна із найбільш впливових концепцій західної демократії. У рамках Європейського Союзу існує поняття «Європа регіонів». Дослідники уважно ставляться до регіональних процесів на європейському просторі, віддаючи належне саме тенденціям, які там невпинно розвиваються. Регіоналізм буває «адміністративний», а в окремих випадках набуває політичного характеру. Регіоналізм з відчутним політичним акцентом, у якому провідну роль відіграють сепаратистські мотиви, є доволі актуальним для України. На нашу думку, регіоналізм не є явищем однозначно негативним або деструктивним, він має досить значний потенціал конструктивізму. Це явище є неоднорідним та неоднозначним у сучасній політичній історії різних держав. Існує необхідність розробити цілісну програму державної регіональної політики із врахуванням процесів політичної модернізації та інтеграції України у європейський політичний простір.
Keywords: глобалізація; трансформація; економічна система; регіоналізм; політичний простір; держава; адміністративний; управління