ДЕМОГРАФІЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ: СЦЕНАРНЕ МОДЕЛЮВАННЯ - БАРАНЯК, Ігор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті проаналізовано сучасний стан та тенденції відтворення населення Карпатського регіону України. Представлені основи теоретичної моделі прогнозування кількості населення, яка містить три взаємопов’язані блоки прогнозних показників – народжуваності, смертності, міграції. На основі зміни цих показників окреслено прогнозні орієнтири демографічного розвитку Карпатського регіону до 2050 року. В результаті сценарного моделювання представлені практичні результати демографічного прогнозування, що подаються у трьох варіантах (песимістичному, тенденційному та оптимістичному) і можуть бути використані під час формування напрямків розвитку регіональної демографічної політики.
Keywords: відтворення населення; Карпатський регіон; демографічне моделювання; демографічний розвиток; прогнозування