ЕКОЛОГІЧНИЙ ТУРИЗМ ЯК ПРІОРИТЕТНИЙ НАПРЯМОК СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ: ВИКЛИКИ СЬОГОДЕННЯ - ПАНЬКІВ, Наталія; СКРИПНИК, М. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті проаналізовано проблеми розвитку екологічного туризму в Україні та шляхи їх вирішення. Досліджено позитивні та негативні наслідки розвитку екологічного туризму та окреслено перспективи  розвитку екологічного туризму в Україні. Зокрема, закцентовано, що загострення екологічних проблем туристичної діяльності вимагає пошуку нових векторів розвитку. Одним із них є застосування в туризмі основоположних принципів концепції сталого розвитку, який задовольняє потреби сьогодення і не ставить під загрозу задоволення потреб майбутніх поколінь. Стратегія сталого розвитку фокусується на тому, аби втілити у реальність дві найважливіших мети. Насамперед, ефективне та раціональне використання ресурсів та їх потенціалу, а також оптимальне вирішення питань регіонального розвитку. Ці дві мети можуть бути реалізованими завдяки розвитку екологічного туризму, оскільки з’явиться можливість зберегти унікальну красу природних територій, зменшити антропогенний тиск на навколишнє середoвище, пoкращити добрoбут мiсцевого населення тощо.Укpаїнa вoлoдіє дocтатніми екотуристичними ресурсами, використання яких, поряд зі зростаючим попитом на туристичні послуги, закономірно призведе до інтенсифікації розвитку інфраструктури та територіальної організації екотуристичної діяльності. Концепція екотуризму підкреслює обов’язковість збереження природного і культурного спадку, біологічної різноманітності і покращення екологічного, соціального і економічного стану регіонів, які відвідують екотуристи. Екологічний туризм повинен стати взірцем для переорганізації, екологізації всієї індустрії туризму. Сталий еколого-зрівноважений туризм повинен стати не лише філософією, але й провідною управлінською стратегією розвитку туризму.Протягом останніх років сфера туризму в Україні переживає нелегкі часи. Пандемія Covid-19 стала викликом для туристичної індустрії, у зв’язку з цим в Україні популярнішими стали внутрішні подорожі, зокрема екотуристичні. Наступною жахливою подією для України стала війна. На даний час вже зафіксовано кілька сотень заборонених Женевською конвенцією злочинів проти довкілля внаслідок російської агресії, від початку повномасштабного вторгнення військ рф на територію країни. Після нашої перемоги, в умовах зростання потреб населення в рекреації та туризмі, екстенсивної та інтенсивної взаємодії суспільства і природи, виникає цілком обґрунтована необхідність у планомірному використанні саме природних багатств за рахунок застосування відповідних механізмів збалансованого природокористування, одним із яких є екологічно орієнтований туризм, що має на меті реалізацію концептуальних основ сталого розвитку.
Keywords: екологічний туризм (екотуризм); стратегія сталого розвитку; Україна; збереження довкілля; сталий розвиток туризму; екотуристична діяльність; навколишнє середовище; природно-заповідні території; туристичні природні ресурси; екологічно-орієнтований; соціально-економічні критерії; туристичний потенціал