РОЗВИТОК МІСЬКОГО ТУРИЗМУ У НАЙБІЛЬШИХ ІСТОРИЧНИХ ЦЕНТРАХ СВІТУ - ХУДАВЕРДІЄВА, Вікторія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті проаналізовано ключові показники міського туризму, представлені в рейтингах світових лідерів (дослідник «Мастеркард»), а також групи дослідників науково-дослідного центру «Європейський маркетинг міст», представлені основні показники відвідуваності світових міст туристами, доходів, які отримують міста – світові та європейські туристичні центри, наведено основні мотиви відвідування мандрівниками найбільших міст – світових туристичних центрів. Метою статті є аналіз особливостей розвитку туризму у найбільших історичних містах світу. Методологічною базою дослідження є основи наукової діалектики. Основними методами дослідження є порівняно-географічний, статистичний, метод рейтингової оцінки, аналітичний, літературний. Встановлено сутність міського туризму, проведено аналіз особливостей розвитку міського туризму у найбільших історичних містах світу, проаналізовано основні туристичні ресурси міст світу, розкрито особливості видової складової міського туризму.
Keywords: міський туризм; рейтинг; привабливість дестинації; європейський маркетинг міст; рейтинг «Мастеркард»; «Euromonitor International»