КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ ДОРОЖНЬОЇ ГАЛУЗІ В ПЕРІОД РЕФОРМ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - КУПАЛОВА, Галина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Проаналізовано протяжність та дано якісну характеристику автомобільних доріг загального користування в Україні порівняно із провідними країнами світу. Виявлено позитивні  тенденції на ринку будівництва і ремонту доріг,  пов’язані з реформуванням дорожньої галузі. Звернено увагу на  негативні чинники, які впливають на кон’юнктуру ринку, формування конкурентних переваг підприємств з урахуванням специфіки дорожньої галузі. Запропоновано комплекс заходів щодо посилення   конкурентоспроможності підприємств з урахуванням результатів здійснюваних реформ. Визнано доцільним активізувати розвиток  державно-приватного партнерства, зокрема, через механізм концесії. Для покращення управління якістю дорожніх робіт слід удосконалити моніторинг доріг за допомогою автоматизованої системи розвитком і управління дорогами HDM-4. Потребує оновлення діюча нормативно-правова база в частині впровадження міжнародних форм договорів, серед яких FIDIC, NEC. Перспективним напрямом покращання управління підприємствами дорожньої галузі України є   впровадження в будівництво інформаційного моделювання, ВІМ – технологій. Ключовим завданням є забезпечення чіткої, прозорої  системи закупівель і встановлення цін на будівельні, ремонтні роботи і послуги. Реалізація  вказаних заходів  сприятиме підвищенню рівня обґрунтованості оперативних і стратегічних управлінських рішень для забезпечення ефективного функціонування та розвитку підприємств дорожньої галузі України.
Keywords: конкурентоспроможність; підприємство; дорожня галузь; реформування; моніторинг; управління; дороги; автомобільні дороги; довжина доріг; якість доріг; інфраструктура доріг; ринок будівництва і ремонту доріг; державно-приватне партнерство; інформаційне моделювання; закупівлі