ПОЛЬСЬКИЙ РИНОК ФІТНЕС-ПОСЛУГ В УМОВАХ ТУРБУЛЕНТНОСТІ - БУГАЄНКО, Тетяна; ЛЯННОЙ, Михайло; ТОНКОПЕЙ, Юлія; ГВОЗДЕЦЬКА, Світлана; СЄЧИН, Андрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті представлено результати аналізу стану сучасного польського ринку фітнес-послуг в умовах турбулентності. Проведене ґрунтовне порівняння ринку фітнес-послуг Польщі з відповідним європейським ринком та окреслено перспективи його розвитку. Увагу акцентовано на тому, що в усьому світі завжди актуальним було і залишається питання збереження кожною людиною особистого рівня здоров’я та фізично розвиненого тіла. Підтверджено, що в різні історичні епохи для цього використовувалися доступні засоби, основними з яких були і залишаються фізична культура і спорт. Сьогодні дорослому населенню розвинених країн світу пропонується широкий спектр послуг спортивного, фізкультурно-оздоровчого, рекреаційного, спортивно-масового напрямків та їх вільний вибір.Зростання попиту на такі послуги сприяє популяризації та швидкому розвитку фітнес-індустрії в країнах Європи. Незважаючи на наявність на ринку кожної європейської країни великих відомих брендів фітнес-центрів, основний дохід в цій галузі припадає саме на заклади малого та середнього бізнесу. Польща за щорічним доходом в цій галузі не є лідером на європейському ринку здоров’я та фітнесу і посідає сьоме місце в загальноєвропейському рейтингу. Проте політика держави у сприянні охорони здоров’я, запропоновані програми покращення благополуччя працівників, поява нових фітнес-технологій та урбанізація очікувано мають вплинути на зростання доходу в цій сфері вже до кінця 2026 року.На уповільнення процесу розвитку фітнес-індустрії у Польщі, так як і в інших країнах Європи, значно вплинув період локдауну та соціального дистанціювання, викликаних пандемією Covid-19. Значною перевагою в просуванні послуг фітнес-центрів у Польщі з вітчизняним капіталом (у порівнянні з аналогічними фітнес-центрами з іноземними інвестиціями) є картки MultiSport. Це означає, що власники таких карток мають право користуватися послугами спортивних і рекреаційних закладів по всій країні. Можна з упевненістю стверджувати, що у Польщі сфера фітнес-індустрії добре розвинена і вносить в економіки країни більш вагомий вклад, ніж більшість інших секторів дозвіллєвих послуг.
Keywords: фітнес; індустрія; послуги; Польща