ФОРМУВАННЯ МЕТОДОЛОГІЇ ДОСЛІДЖЕННЯ СЕРЕДОВИЩА СОЦІАЛЬНОЇ РЕЗИЛЕНТНОСТІ НАСЕЛЕННЯ РЕГІОНУ - БІЛЕЦЬКА, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У дослідженні розкрито актуальність проблеми формування методології аналізування соціально-економічних систем на прикладі середовища соціальної резилентності населення, під якою розуміється якість соціальної системи регіону в сенсі її здатності не допускати реалізацію ризиків і загроз людини, які призводять до зниження її соціальної безпеки. Методологію розроблено для оцінювання соціальної резилентності населення Карпатського регіону України. Для оцінювання середовища соціальної резилентності відібрано 31 детермінанту, об’єднаних у чотири групи: (1) зайнятість, доходи, умови проживання, (2) соціальне забезпечення, (3) соціальна напруга, (4) забезпеченість соціальною інфраструктурою. Авторська методологія дослідження передбачає реалізацію 5 етапів: формування однорідних динамічних рядів даних; визначення динамічних вагових коефіцієнтів індикаторів у межах кожної групи; розрахунок зважених коефіцієнтів індикаторів; побудова зважених коефіцієнтів підсистем (груп); побудова інтегрального коефіцієнта середовища.
Keywords: методологія наукових досліджень; соціальна резилентність; середовище; якість життя; методика аналізування; менеджмент