СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ПРИБУТКОМ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - АВГУСТИН, Руслан; ДЕМКІВ, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті акцентовано на актуальності стратегічного управління прибутком підприємств, зокрема з позиції досягнення належного рівня прибутковості як гарантії стабілізації його фінансово-економічного стану та, відповідно, стабільності в системі його економічної безпеки. Визначено сукупність факторів, які визначають прибуток підприємства за двома групами: зовнішні і внутрішні. Узагальнено, що стратегія підприємства у сфері формування і використання прибутку повинна бути розроблена так, щоб плани були надто гнучкими, щоб за необхідності можна було здійснювати модифікацію та переорієнтацію. Показано, що в системі стратегічного управління прибутком підприємства, орієнтованого одночасно на забезпечення його економічної безпеки та довгострокового ефективного функціонування, потрібно визначити специфічні цілі, які, власне, слугують умовами реалізації генеральної мети в аналізованій сфері. Визначено послідовність та алгоритм заходів у межах розробки стратегії управління прибутком як інструментом забезпечення економічної безпеки підприємства. Охарактеризовано кожен з дев’яти етапів алгоритму та визначено відповідні завдання. Зроблено висновок, що резерви збільшення прибутку можливі з таких джерел, як збільшення обсягу виробництва і реалізації продукції; зниження витрат; економія і раціональне використання персоналу; запровадження досягнень науково-технічного прогресу і зростання продуктивності праці.
Keywords: стратегічне управління; менеджмент; економіка підприємства; прибуток; фінансовий стан і стійкість; економічна безпека