УПРАВЛІННЯ СТРАТЕГІЧНИМ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВ ТРАНСПОРТНОЇ ГАЛУЗІ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЙНИХ ВИКЛИКІВ - САКУН, Леся; ВЄЛЬКІН, Богдан (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Стаття присвячена актуальним методам управління стратегічним розвитком підприємств транспортної галузі в умовах глобалізаційних викликів. Стабільна робота транспортних підприємств забезпечує стійке економічне зростання нашої країни. Найвагомішими глобалізаційними викликами за останні роки для світової економіки, і зокрема України, стали епідемія коронавірусу та  воєнні дії з рф. У статті розглянуто динаміку частки вантажообігу / пасажирообігу та перевезених вантажів / пасажирів за видами транспорту України за період 2016-2021 рр. Досліджено основні проблеми, на які має орієнтуватися стратегія розвитку підприємств пасажирського транспорту Полтавської області:  покращення якості транспортних послуг для населення за рахунок оновлення рухомого складу підприємств; підвищення безпеки перевезень та скорочення негативного впливу на навколишнє середовище; оптимізація витрат населення на пасажирські перевезення. Розроблено стратегічні орієнтири розвитку транспортної системи Полтавської області. Проаналізовано чинники, які  викликають значні зміни у динаміці транспортних поставок.
Keywords: глобалізаційні виклики; стратегічний розвиток; транспортна галузь; автомобільний транспорт; пасажирообіг; вантажообіг