ОСОБЛИВОСТІ ОПОДАТКУВАННЯ ДОХОДІВ ФІЗИЧНИХ ОСІБ - ГОРДЄЄВА-ГЕРАСИМОВА, Людмила; КРАЙНЯК, А. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Стаття присвячена питанню оподаткування доходів фізичних осіб, його ролі у формуванні дохідної частини державного бюджету. Виділено чотири ключові історичні етапи реформування податкової системи України в аспекті оподаткування доходів, отриманих фізичними особами, на основі ознайомлення з чинними у різі періоди часу нормативно-правовими актами. Проаналізовано поточний стан сплати ПДФО, а також особливості його адміністрування. З’ясовано, що оподаткування доходів, отриманих фізичними особами, є одним з головних фіскальних важелів, який зумовлює вплив на забезпечення успішного функціонування економіки нашої країни. Окреслено з урахуванням досвіду країн ЄС напрямки подальшого вдосконалення механізму оподаткування ПДФО, що сприятиме посиленню принципу соціальної справедливості.
Keywords: податок на доходи фізичних осіб; ставки податку; історичні етапи; доходи зведеного бюджету; динаміка; європейський досвід