ГРОШОВО-КРЕДИТНА СИСТЕМА В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ НА ТЛІ ВІЙНИ - ТАНАСІЄНКО, Наталія; ЗАБОЛОТНА, Софія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті проаналізовано сучасний стан грошово-кредитної системи, її структура та особливості функціонування. Вказано проблеми, які перешкоджають становленню стабільної сучасної грошово-кредитної системи України та запропоновано шляхи їх вирішення. На сьогоднішній день перед Україною постають дві актуальні небезпеки: війна у країні та стрімка девальвація гривні. Воєнна агресія ззовні та стрімкий обвал курсу з інфляційним тиском всередині країни не дають можливості стабілізувати та розвивати грошово-кредитну систему. Також одними з найбільших проблем є доларизація економіки, високий рівень корупції, незначне поширення вексельного обігу та низький рівень монетизації. Найбільшою перспективою для України є розвиток зони вільної торгівлі з Європейським Союзом, що забезпечить вихід вітчизняної продукції на світовий ринок. Подальші можливості у даному напрямі полягають у вирішенні визначених проблем, шляхом введення заходів щодо дедоларизації економіки, підвищення ефективності антикорупційних органів (НАЗК, НАБУ, САП), розвитку операції на відкритому ринку, підтримки діяльності НБУ під час воєнного стану та забезпечення фінансової стійкості та монетизації України.
Keywords: грошово-кредитна система; дедоларизація; монетизація; корупція; війна