ЗАСТАВНІ ОПЕРАЦІЇ БАНКІВ В УМОВАХ ЕКЗИСТЕНЦІЙНИХ КРИЗ В УКРАЇНІ - ШЕЛУДЬКО, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті викладено результати дослідження сутності, видів і особливостей здійснення заставних операцій банками України в умовах екзистенційних криз. Досліджено правове трактування сутності застави, запропоновано власне визначення, розкрито її особливості як способу забезпечення банківських позичок. Представлено авторський підхід до сутності заставних операцій, охарактеризовано особливості обліку та звітності щодо таких операцій. Обґрунтовано виокремлення оціночних, страхових і моніторингових заставних операцій, що відображають дії банку з реалізації принципів прийнятності забезпечення за кредитною заборгованістю клієнтів. Проаналізовано динаміку та структуру сукупного заставного портфелю банків України, зроблено висновки про погіршення забезпеченості банківських позичок, розбалансованість структури сукупного заставного портфелю та зниження продуктивності банківського кредитування.
Keywords: банк; банківські операції; забезпечення; застава; кредит; криза; майно