СУЧАСНІ ПІДХОДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ПЛАТІЖНИХ СИСТЕМ ТА ЇХ КІБЕРЗАХИСТУ - КВАСНИЦЬКА, Раїса; ФОРКУН, Ірина; ГОРДЄЄВА, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
В статті здійснено аналіз вітчизняних та світових підходів науковців та фінансових інституцій щодо трактування сутності платіжних систем, проаналізовано особливості їх функціонування та можливості врахування міжнародних стандартів обміну фінансовими повідомленнями ISO 20022 у платіжній інфраструктурі України.Визначено, що сфера функціонування платіжних систем відноситься до ризикових сфер діяльності, якій притаманні такі види ризиків: правовий, розрахунковий, операційний, системний та фінансові ризики. Обґрунтовано, що основою ефективного функціонування банківських установ в умовах невизначеності є ідентифікація та управління ризиками, притаманними банківській діяльності. При цьому, акцент зроблено на тому, що складовою операційного ризику є такий вид ризику як кіберризик, який  розглядається як ризик реалізації кіберзагроз щодо інформаційних ресурсів та/або інформаційної інфраструктури, а також наслідки таких подій.  Враховуючи те, що сучасні платіжні системи є посередниками у русі грошових коштів, а тому перебувають під ризиком негативних впливів, викликів, загроз та небезпек, що може привести до нанесення збитків національним інтересам держав, запропоновано розглядати кіберризик як окремий тип ризиків функціонування платіжних систем.
Keywords: платіжна система; міжнародна платіжна система; ризики платіжних систем; інформаційна безпека розрахунків; політика інформаційної безпеки банку