ТЕОРЕТИЧНИЙ БАЗИС САМОРОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ СИСТЕМИ (РЕГІОНУ) - ТОПАЛОВА, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті проаналізовано теоретичний базис саморозвитку регіону як соціально-економічної системи на основі використання його ресурсного потенціалу.Метою статті є теоретичне обґрунтування саморозвитку регіонів як пріоритетного вектору соціально-економічного розвитку України. Згідно мети дослідження визначено такі завдання: сформувати концептуальне бачення саморозвитку регіону на засадах формування ресурсного потенціалу; здійснити контент-аналіз терміну «саморозвиток регіону»; дослідити складові процесу саморозвитку регіону; сформувати змістовні складові поняття «Саморозвиток регіонів»: ресурсна незалежність; можливості системи; вектори розвитку; організаційні зміни; вмотивованість; інноваційність; розвиток; інституціонально-правові норми; кластерізація; визначення ключових здатностей регіону; визначити завдання, які можуть вирішуватись у регіоні завдяки впровадженню положень їх саморозвитку.
Keywords: саморозвиток; регіон; ресурсне забезпечення; соціально-економічна система; відтворення