ЗАСОБИ ПОКРАЩЕННЯ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ТА ЗМІЦНЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СКЛАДОВОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - ГУРИН, Віталій; ЛОПАТОВСЬКИЙ, Віктор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті акцентовано на актуальності планування та реалізації заходів, спрямованих на покращення фінансового стану у контексті посилення фінансової компоненти економічної безпеки підприємства. Метою дослідження є аналіз та обґрунтування засобів покращення фінансового стану у контексті зміцнення фінансової компоненти економічної безпеки підприємства. Визначено ролі (завдання) покращення фінансового стану в системі таких складових економічної безпеки підприємства, як фінансова, інтелектуально-кадрова, техніко-технологічна, маркетингова та інституційно-правова. Розроблено дерево тактичних засобів покращення фінансового стану у проекції зміцнення фінансової складової економічної безпеки підприємства. Визначено стратегічні цілі системи менеджменту у сфері покращення фінансового стану задля зміцнення фінансової складової економічної безпеки підприємства, а саме збільшення обсягів доходу, зниження рівня витрат, збільшення рівня та суми прибутку; зміцнення фінансової стійкості; посилення ліквідності та платоспроможності; збільшення ринкової вартості підприємства; формування страхового та резервного фонду; здійснення інвестицій для модернізації техніко-технологічної бази та посилення інноваційного складника конкурентоспроможності; покращення системи фінансового ризик-менеджменту на підприємстві.
Keywords: підприємство; економічна безпека; фінансова складова; фінансовий стан; інструменти та засоби зміцнення