МАРКЕТИНГОВИЙ ПІДХІД ДО УПРАВЛІННЯ ФОРМУВАННЯМ ТУРИСТИЧНОГО ПРОДУКТУ - БІЛИК, Вікторія; ЧЕРНЯВСЬКА, Ольга; ВОЙНІКОВА, Анна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Сучасні умови господарювання вимагають від ринкових суб’єктів, які функціонують в туристичній галузі, постійного моніторингу зовнішніх та внутрішніх чинників, що здійснюють безпосередній вплив на їх діяльність. Автори статті стверджують, що розвиток ринку, а разом із тим розвиток споживачів, шляхом підвищення їх вимог до туристичного продукту вимагає від підприємств підвищення ефективності їх діяльності шляхом застосування інноваційних, комплексних підходів до управління процесом формування туристичного продукту.Здійснений авторами статті аналіз сучасних літературних джерел показав недостатність обґрунтованих  методичних інструментів до комплексного впровадження елементів маркетингу при управлінні процесом формування туристичного продукту маркетингового підходу. Таким чином, основне завдання дослідження полягає в тому, щоб надати суб’єктам господарювання, які здійснюють управління процесом формування туристичного продукту в умовах невизначеності,  науково обґрунтований, удосконалений аналітичний і комплексний інструмент для протистояння сучасним соціально-політичним та економічним викликам. В межах дослідження, авторами уточнено визначення управління процесом формування туристичного продукту при маркетинговому підході і пропонується його розуміти як планування комплексного обслуговування споживачів, організацію його просування на ринку туристичних продуктів за визначеною ціною, через оптимальні канали збуту та побудови ефективної комунікації із цільовими сегментами ринку.В статті встановлено послідовність процесу формування туристичного продукту, що, за думкою авторів, охоплює визначення попиту та пропозиції на туристичному ринку; визначення функціональних особливостей продукту;  генерація та відбір  ідей;  формування стратегії і тактики вироблення  туристичного продукту;  розроблення  маркетингової стратегії  реалізації продукту на туристичному ринку;  ринкове тестування; оцінювання  економічної  і соціальної ефективності;  корегувальні дії, модифікація продукту; впровадження продукту на туристичний ринок. Авторами виявлено основні чинники, що формують цінність для споживачів туристичного продукту, а також наведено порівняльну характеристику ключових ролей менеджменту та маркетингу в процесі формування туристичного продукту. Особливу увагу авторами зосереджено на розробці комплексу маркетингу в сфері туризму, який відрізняється від існуючих підходів тим, що охоплює як внутрішні елементи, так і зовнішні.
Keywords: туристичний продукт; формування туристичного продукту; управління; маркетинговий підхід; комплекс маркетингу