ТРАКТУВАННЯ, ЦІЛІ ТА ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ КАДРОВОЇ ПОЛІТИКИ ПІДПРИЄМСТВА - МАЗУР, Галина; МАЗУР, Дмитро; МАЗУР, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті досліджено цілі та основні завдання кадрової політики підприємства. Встановлено, що сyчасна кoнцепція кaдрової пoлітики пiдприємства бaзується на чiткій систeмі принципiв, які визнaчають обoв’язкову oбґрунтованість, дoцільність і сoціальну вiдповідальність. Також визначено, що кaдрова пoлітика пeредбачає спpямованість на пeвні ринки прaці, за рaхунок яких рeалізуються її зaвдання. Кадрова політика являє собою систему поглядів, принципів і правил, які регулюють діяльність всього персоналу та кожної окремої людини. Також можна додати, що кадрова політика – це один із найважливіших напрямів управлінської діяльності будь-якої організації. Суттю кадрової політики є така робота з персоналом, що відповідає розвитку організації, тобто кадрова політика – складова частина стратегічно орієнтованої політики організації.Головною цілю кадрової політики є створення системи управління кадрами, що базується, в основному, на економічних стимулах та соціальних гарантіях, орієнтованих на зближення інтересів працівника та організації, досягнення високої продуктивності праці, підвищення ефективності виробництва, отримання організацією найкращих економічних результатів. Завдання кадрової політики організації повинні бути пов'язані з визначенням відповідності кількісних та якісних характеристик співробітників посадовим інструкціям, які, своєю чергою, відповідають сучасним вимогам ринку. Кадрова політика – одне з найважливіших інструментів активного впливу на всі процеси, які відбуваються у колективі, зокрема й у розвиток економіки нашої країни, оскільки вирішення багатьох господарських питань багато в чому залежить від правильності використання кадрів. Робота з кадрами відноситься до ключових моментів діяльності будь-якого підприємства, як елемента економіки держави. Кадрова політика має бути спрямована не тільки на створення сприятливих умов праці, а й на забезпечення можливості просування кар'єрними сходами, створення впевненості в завтрашньому дні.
Keywords: концепція; кадрова політика; інноваційний соціально-орієнтований тип розвитку; кадрові ресурси; людський потенціал; комплексна кадрова стратегія; кадровий потенціал персоналу; стратегія підприємства; ефективна кадрова політика