СТАН РОЗВИТКУ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ - ВАСЮТА, Вікторія; ПУТРЯ, Анастаcія; ПИВОВАРОВ, Владислав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
В статті досліджено сучасний стан розвитку малого підприємництва в Україні, визначено основні проблеми, що його стримують. Розвиток малого підприємництва є необхідною умовою розкриття економічного та інноваційного потенціалу країни. Малі підприємства мають можливість протистояти монополістичним структурам, утримують баланс між інтересами учасників ринку, створюють усі ринкові сегменти та урізноманітнюють їх продукцією й послугами. Проаналізовано динаміку кількості, складу та структури суб’єктів малого бізнесу в Україні за 2012–2021 роки. Автори зазначають, що у своїй діяльності малі підприємства мають проблеми, пов’язані з фінансовою складовою. Наразі малий бізнес України вимушений долати низку макроекономічних перешкод, основними причинами яких є нестабільна економічна ситуація в країні. Створення сприятливих умов для розвитку малого бізнесу є одним з основних шляхів виходу держави з економічної кризи в умовах війни.
Keywords: мале підприємництво; розвиток; проблеми розвитку; фізична особа-підприємець; державне підтримка