ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ЕКСТРЕМАЛЬНОГО ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ - ПАНЬКІВ, Наталія; ДРОЗД, Назар (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
В статті проаналізовано сутність поняття “екстремального туризму”, а також детально досліджено його сучасний стан та перспектив розвитку в Україні та світі. Надано загальну характеристику туристичного потенціалу екстремального туризму в Україні та проаналізовано основні його центри. Здійснено SWOT-аналіз, дослідження недоліків та можливих шляхів вдосконалення екстремального відпочинку та окреслено тенденції розвитку екстремального туризму в Україні. Встановлено, що найпопулярнішим регіоном для цього виду туризму в Україні є Карпати, тут чудово поєднується розвинута інфраструктура та природне середовище, проте не використовують весь їх потенціал. Загалом, Україна має велику кількість природних і рукотворних об’єктів для розвитку даного виду туризму. Створення конкурентоспроможного туристичного продукту, здатного задовольнити туристичні потреби населення країни та забезпечити розвиток територій, є ключовим завданням його розвитку. Наголошено, що у кризові часи, спричинені довготривалою пандемією коронавірусної хвороби та повномасштабним вторгненням військ російської федерації, коли психологічне навантаження дуже велике, а кількість коштів, яку можна використати для відпочинку та розваг, є обмеженою, необхідно розвивати місцеві види екстремального туризму, які мають меншу вартість і можуть стимулювати сектори економіки, які сумісні з туризмом. Тому, задля розвитку екстремального туризму основними напрямами державної політики повинні стати збереження туристичних ресурсів; вдосконалення нормативно-правової бази; створення економічних умов для стимулювання розвитку туризму; залучення інвестицій; забезпечення безпеки туристів. Вирішення цих проблем вплине на підвищення економічного та соціального рівня розвитку країни в цілому.
Keywords: екстремальний туризм; види екстремального туризму; туристичний потенціал; Україна