ТРЕНДИ ТУРИСТИЧНИХ ПОТОКІВ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ - БЛАГУН, Іван; РУМЯНЦЕВА, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті проаналізовано згідно з даними Всесвітньої туристичної організації ООН (UNWTO), що у 2020 році кількість міжнародних туристів зменшилася на 73%, або на 1,1 мільярда людей. Відзначено, що у  2020 році доходи від експорту міжнародного туризму також впали на 63%, або на 1,1 трильйона дол. США. Виявлено зниження показників динаміки розвитку міжнародного туризму через глобальну економічну рецесію та загальну геополітичну та соціальну напругу у світі, а також через COVID-19. Негативні світові тенденції мали негативний вплив на туристичні потоки в цілому та роботу міжнародних туристичних агентств.Доведено, що падіння міжнародного туризму на 73% у 2020 році було пов’язане з обмеженнями на подорожі, переживаннями туристів щодо пандемічної ситуації і глобальною боротьбою проти коронавірусу. Детально вивчено і представлено тенденції розвитку міжнародного туризму в 2000-2021 рр. в допандемічний період та під час пандемії COVID-19. Про це свідчить кількість туристичних прибуттів. У 2021 році у світі було зареєстровано 415 мільйонів міжнародних прибуттів, порівняно з 400 мільйонами у 2020 році. Після слабкої першої половини 2021 року міжнародний туризм помірно відновився у другій половині. Підтверджено зростання попиту у 2021 році було зумовлене підвищенням довіри мандрівників на тлі швидкого прогресу вакцинації та пом’якшення обмежень на в’їзд у багатьох напрямках. Досліджено проблеми та можливості, які можуть виникнути в туристичній галузі у подальших роках.
Keywords: туристичний попит; міжнародний туризм; туристичні прибуття; тенденції розвитку міжнародного туризму; ринок туристичних послуг; турист; туристичні продукти; туристичні потоки; пандемія