БЕЗРОБІТТЯ В УКРАЇНІ: ВИКЛИКИ СУЧАСНОСТІ - МОРОЗ, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Стаття присвячена проблемі безробіття в Україні, дано визначення сутності безробіття згідно українського законодавства. Коротко охарактеризовано теорії безробіття. На основі статистичних даних Державної служби зайнятості проаналізовано чисельність безробіття та його динаміку у 2022 році, вказано на невідповідність між фактичною кількістю безробітних та зареєстрованою. Проаналізовано кількість безробітних в розрізі видів економічної діяльності. На основі аналізу офіційних даних відмічено зниження чисельності безробітних в Україні.Проведено аналіз попиту пропозиції на робочої сили, для чого співставили кількість вакансій та чисельності безробітних станом на 1 листопада 2022 року.  Відмічено  наявність суттєвого дисбалансу між попитом та пропозицією робочої сили.
Keywords: безробіття в Україні; зайнятість; міграція; трудові мігранти; попит; пропозиція робочої сили; теорія безробіття; вакансія; резюме; дисбаланс на ринку; надлишок пропозиції праці; заробітна плата