ФОРМУВАННЯ ТА ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ МАРКЕТИНГУ В УКРАЇНІ: СУЧАСНИЙ ПОГЛЯД НА ТЕОРІЮ І ПРАКТИКУ МАРКЕТИНГУ - КОВАЛЬЧУК, Світлана; ЗАБУРМЕХА, Євгенія; ШЕМЧУК, Ольга (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
В статті розглянуті питання еволюційних процесів становлення маркетингу в Україні,окреслені періоди формування наукової школи українського маркетингу, проведено етапізацію її становлення. В рамках встановлення причин застосування маркетингу у практичній діяльності українських підприємств, визначено реактивний, проактивний та адаптивний маркетинг. Визначені тенденції, які характеризують особливості розвитку українського маркетингу. Окреслено коло проблем щодо відсутності зв’язку між теоретичним базисом та практичним впровадженням маркетингової складової у діяльність підприємств через формальний, короткозорий, фрагментарний та «селективний» підходи в організуванні маркетингової діяльності українськими підприємцями.
Keywords: маркетинг; маркетингова школа; етапізація; реактивний маркетинг; проактивний маркетинг; адаптивний маркетинг