МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ РІВНЯ ФІНАНСОВОЇ СПРОМОЖНОСТІ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - ПРІХНО, Ірина; ПРОДАНОВА, Лариса (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті проаналізовано бюджети територіальних громад у 2019-2022 роках, зокрема, доходи загального фонду і видатки загального фонду. З’ясовано, що доходи бюджетів територіальних громад формуються швидшими темпами, ніж витрачаються фінансові ресурси. Виконано узагальнення навчальних методичних положень щодо діагностики бюджетної ефективності територій, на основі чого схематично представлено систему існуючих напрямів діагностики, критеріїв і показників. Проаналізовано чинні методи оцінки фінансової спроможності територіальних громад. Досліджено алгоритм розрахунку інтегрального індексу розвитку потенціалу територіальної громади. Виконано розрахунки фінансової спроможності територіальних громад за різними методиками на прикладі територіальних громади Черкаської області. Виявлено, що зазначені методики не дозволяють кількісно виміряти рівень фінансової спроможності та прорахувати відсоток зростання фінансової спроможності територіальної громади. Запропоновано напрями удосконалення методичних підходів до оцінки рівня фінансової спроможності територіальних громад.
Keywords: децентралізація; територіальна громада; бюджет; фінансова спроможність; індикатор розвитку території; діагностика