ІНСТРУМЕНТАРІЙ СТИМУЛЮВАННЯ СИСТЕМНОГО РОЗВИТКУ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я НА МІСЦЕВОМУ РІВНІ - ВАСИЛЬЦІВ, Тарас; БІЛЕЦЬКА, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У дослідженні актуалізовано увагу до проблеми стимулювання розвитку малого підприємництва на місцевому рівні та одночасного покращення системи надання місцевому населенню соціальних послуг, зокрема медичної допомоги. Наголошено, що стимулювання розвитку малих суб’єктів господарювання та ще й медичної сфери на сільських і віддалених територіях є вельми складним завданням, що потребує ідентифікації й впровадження специфічного інструментарію та залучення в таких цілях достатнього ресурсного забезпечення. Доведено, що саме тому дослідження в цій царині завжди унікальні і мають високе теоретико-методичне та прикладне значення. Метою дослідження визначено удосконалення теоретико-методичних та прикладних засад формування інструментарію політики підтримки та стимулювання розвитку малого підприємництва медичної сфери на місцевому рівні. Зроблено висновок, що політика органів місцевого самоврядування в частині сприяння розвитку малої підприємницької ініціативи у сфері надання населенню медичних послуг повинна мати широкий характер, зокрема спрямований на загальний соціально-економічний розвиток малих міст та навколишніх сільських територій. Концептуально засади такої політики можуть реалізовуватися за напрямами: розвиток факторів виробництва; створення і удосконалення інфраструктури підтримки малого бізнесу; формування платоспроможного попиту за рахунок збільшення зайнятості та доходів населення; розвиток пріоритетних галузей економіки; підвищення ефективності діяльності малих підприємств медичної сфери.
Keywords: заклади охорони здоров’я; малий приватний медичний бізнес; місцевий соціальний та економічний розвиток; інструменти та засоби стимулювання; якість життя населення