АСПЕКТИ СТРАТЕГУВАННЯ ПОЛІТИКИ ФІНАНСОВОЇ САНАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВА - ХОМА, Дмитро; ЛОПАТОВСЬКИЙ, Віктор; ШПИЛЬОВИЙ, Віктор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У дослідженні наголошено на актуальності проблеми стратегічного менеджменту в сфері фінансової санації підприємства. Метою дослідження є подальший розвиток теоретико-методичних та методико-прикладних засад стратегування політики фінансової санації підприємств. Показано, що динамізм зовнішнього і внутрішнього середовища підприємств, поява нових системних і критично ускладнених загроз, як-от війна і її негативні наслідки, обумовлюють потребу в подальшому розвитку методико-прикладних основ стратегування політики фінансової санації суб’єктів бізнесу. Узагальнено засади формування інформаційно-аналітичного забезпечення підсистеми управління фінансовою санацією підприємства. Визначено положення стратегічного аналізування фінансової безпеки в системі фінансової санації підприємства. Охарактеризовано класичну процедуру SWOT-аналізу з оцінюванням сильних і слабких сторін підприємства стосовно його можливостей та загроз зовнішнього середовища на основі PEST-аналізу. Визначено переваги та недоліки стратегічного планування фінансової санації суб’єкта бізнесу. Визначено принципи бюджетування, аудиту та контролю процесу фінансової санації підприємства.
Keywords: фінансовий менеджмент; управління підприємствами; фінансова санація; фінанси підприємств; стратегічні засади