РІВНЕВІ ПІДХОДИ ДО ТРАКТУВАННЯ ПОНЯТТЯ ЕКОНОМІЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ - ШКВАРУК, Діна; ДОНЧАК, Леся (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті проаналізовано таке поняття, як «економічний потенціал», який являється сукупною спроможністю країни, регіону, підприємства здійснювати свою виробничу-господарську діяльність, задовольняти потреби населення, розвивати виробництво тощо. Визначено основні чотири рівневі підходи до трактування економічного потенціалу: мегарівень, макрорівень, метарівень, мікрорівень. Зазначено, що на  мегарівні має місце функціонування економічного потенціалу країни; макрорівень потребує формування економічного потенціалу на рівні регіону; метарівень досліджує функціонування галузевого або територіального економічного механізму; мікрорівень виділяє економічний потенціал підприємства. Охарактеризовано сутність кожного з рівнів та взаємозв’язок між ними, що є досить важливим в піднесенні економіки країни. На основі проведеного аналізу доведено важливість теоретичного обґрунтування та структуризації сутності економічного потенціалу.
Keywords: економічний потенціал; економічний потенціал країни; економічний потенціал регіону; економічний потенціал підприємства; рівневі підходи економічного потенціалу