ОПТИМІЗАЦІЯ ЗАБОРГОВАНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА КРИТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ В АСПЕКТІ ЗМІЦНЕННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ - ГЛУШКО, Аліна; ПИРІГ, Яна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Стаття присвячена проблематиці зміцнення фінансово-економічної безпеки підприємств критичної інфраструктури України в умовах воєнного стану. Доведено, що оптимальність обсягів дебіторської та кредиторської заборгованості, їхня збалансованість, своєчасність погашення є основою для забезпечення ліквідності, платоспроможності, фінансової незалежності та безпечного функціонування суб’єкта господарювання в цілому. Проведено аналіз динаміки, структури, співвідношення та показників оборотності дебіторської і кредиторської заборгованості об’єкта критичної інфраструктури АТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО». На основі прогнозування виявлено ризик зростання заборгованості досліджуваного підприємства та запропоновано напрями оптимізації розмірів дебіторської та кредиторської заборгованості, що дозволить не лише покращити фінансову стійкість, але й зміцнити фінансово-економічну безпеку підприємства в цілому.
Keywords: фінансово-економічна безпека; об’єкт критичної інфраструктури; дебіторська та кредиторська заборгованість; прогнозування; оптимізація