РОЗВИТОК ТОРГІВЛІ ЦИФРОВИМИ ТОВАРАМИ В КОНТЕКСТІ ВІДНОВЛЕННЯ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ ТА ДОСЯГНЕННЯ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - КУПАЛОВА, Галина; ГОНЧАРЕНКО, Наталія; ОЛЕШКО, Євгенія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
В сучасних надзвичайно складних умовах ведення воєнних (бойових) дій, руйнації інфраструктури  зростає роль та необхідність розвитку цифрової торгівлі. Метою проведеного дослідження було формулювання основних заходів щодо активізації розвитку торгівлі цифровими товарами, які доцільно здійснювати  на різних рівнях управління для відновлення економіки України на засадах сталого розвитку. У статті систематизовано та узагальнено розробки вітчизняних і зарубіжних учених стосовно теоретико-методологічних засад інтелектуальної власності, торгівлі цифровими товарами,  особливостей їх обліку й оподаткування, організації, маркетингу. Акцентовано увагу на відмінностях понять цифрові товари і продукти, хоча у наукових публікаціях і практичних рекомендаціях вони здебільшого ототожнюються Окреслено напрями пожвавлення торгівлі цифровими товарами через удосконалення цифрової дистрибуції та забезпечення права власності. Виявлено бар'єри, що гальмують розвиток  торгівлі цифровими послугами в Україні. Запропоновані основні заходи з активізації  розвитку торгівлі цифровими товарами на національному рівні управління та на рівні суб’єктів господарювання  для відновлення економіки України та досягнення  цілей сталого розвитку.
Keywords: розвиток; інтелектуальна власність; авторське право; торгівля; сталий розвиток; економіка; цифрові товари; цифрова дистрибуція; електронна комерція; цифровий ринок; цифрові торговельні системи; програмне забезпечення; цифровізація