ІННОВАЦІЙНЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО ЯК ЕЛЕМЕНТ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ РЕГІОНУ - ОЛЕКСЮК, Ганна; ПОПАДИНЕЦЬ, Назарій; ПІТЮЛИЧ, Михайло (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті розглянуто, на прикладі стратегічного планування розвитку Львівської області, концептуальні підходи до управління регіональним розвитком з позиції інноваційного підприємництва як важливого елементу економічного зростання. Проаналізовано основні показники інноваційної діяльності регіонального рівня Львівської та Івано-Франківської областей. Досліджено динаміку та структуру основних джерел фінансування витрат на виконання наукових досліджень,  види економічної діяльності Львівщини, які володіють інноваційним потенціалом: старт-спеціалізація, креативні індустрії, біоекономіка. Окреслено проблеми, які стримують інноваційні процеси на загальнодержавному та регіональному рівнях, що може мати негативний вплив на розвиток галузей з високою доданою вартістю у період відновлення та відбудови країни у післявоєнний період, а також на шляху підготовки до вступу України до Європейського Союзу. Зазначено про недостатність ефективного зв’язку у ланці наука – виробництво – влада, що потребує ґрунтовнішого аналізу та напрацювання інструментів стосовно вдосконалення механізмів взаємодії на інноваційному ринку. Визначено як певну проблему необхідність вдосконалення, виміру та оцінки статистичних показників  інноваційної діяльності, які формують учасники інноваційного процесу на усіх рівнях управління.
Keywords: інноваційне підприємництво; стратегічне управління; стратегічний розвиток; регіон; інноваційний процес; креативні індустрії