ВИЗНАЧЕННЯ ОБЛІКОВОЇ СУТНОСТІ ВИТРАТ ТА ЇХ КЛАСИФІКАЦІЯ - БОНДАРЕНКО, Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті досліджено сутність поняття «витрати» у нормативних документах. Проаналізовано наявні підходи до трактування обліково-економічної категорії у економічній літературі, що дало можливість уточнити сутність дефініції «витрати». У процесі дослідження було встановлено суперечливість питання розмежування витрат та затрат, оскільки частина науковців вважає їх синонімами, а інша – наголошує на суттєвих розбіжностях між ними. З’ясовано, що дієва система упорядкування інформації про витрати надає можливість визначати особливості формування та розподілу витрат за певними об’єктами управління. Виявлено основні класифікаційні ознаки для розрізнення видів витрат та згруповано їх залежно від деталізації інформації, яку вони передають.
Keywords: витрати; підприємство; класифікація витрат; бухгалтерський облік; управління