ПЕРЕДУМОВИ АДАПТИВНОГО УПРАВЛІННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСАМИ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ: НАЦІОНАЛЬНИЙ ВИМІР - ШАТАЛОВА, Людмила (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
В статті визначено фактори, що формують середовище адаптивного управління бізнес-процесами в умовах цифрової трансформації, та характер їх впливу. Визначено, що характерними особливостями цифрових технологій виступають інтеграція, інтелектуалізація, індивідуалізація. Зазначено, що бізнес-процес як послідовність взаємопов’язаних подій, що забезпечують результат діяльності суб’єкту господарської діяльності, залежить від багатьох факторів на кожному із етапів. Визначено, що орієнтація бізнес-процесів на результативність обумовлює об’єктивну необхідність класифікації чинників за характером впливу – позитивного чи негативного. Серед сприятливих умов виділені структурні зрушення на ринку праці під впливом цифровізації, формування кіберфізичних систем і платформових технологій. Загрози несприятливих факторів знаходяться в демографічній і інституціональній площинах та пов’язані з деглобалізацією, ресурсною неспроможністю.
Keywords: адаптивне управління; бізнес-процес; цифрові технології; фактори впливу на бізнес-процес; кіберфізична система; платформова технологія