СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ - КОСАЧ, Ірина; КОРМИЛО, Антон (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті розглянуто концептуальні засади стратегічного управління еколого-економічною безпекою в контексті національної економіки. Обґрунтовано, що застосування  стратегічного управління дозволить аналізувати та визначати тренд змін параметрів екзогенного та ендогенного впливу на стан еколого-економічної безпеки, інноваційність та актуальність заходів державного впливу, а так само визначати перспективні напрями та цілі державної політики у даній сфері. Визначено, що  стратегічне державне управління еколого-економічною безпекою  є  вираженням системного підходу до обґрунтування принципів і методів забезпечення взаємодії елементів системи управління, що в контексті управлінської діяльності доцільно визначати як сукупність управлінських рішень, спрямованих на забезпечення перспектив реалізації організаційного та економічного механізмів державного управління. Зазначено, що заходи стратегічного управління еколого-економічною безпекою характеризуються чіткою послідовністю етапів виконання та структурованим змістом кожного етапу, при цьому процес стратегічного управління безпекою вимагає формування відповідної структури управління. Визначено основні завдання системи стратегічного управління еколого-економічною безпекою, функції та послідовність реалізації зазначеного процесу. Запропоновано ключові характеристики стратегічного управління еколого-економічною безпекою в контексті  системного підходу.
Keywords: державне управління; екологічна безпека; економічна безпека; стратегічне управління; системний підхід