ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЧНОГО РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ ГАЛУЗІ ТУРИЗМУ ТА РЕКРЕАЦІЇ ПІСЛЯ ВІЙНИ В УКРАЇНІ - ГОРЯЧОВА, Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
В сучасних умовах війни (Росії проти України), а перед цим короновірусної пандемії, галузь туризму одна з перших постраждала та отримала значні фінансові втрати, також втрати кадрового потенціалу та інфраструктури. Тому на даний час гостро постає питання у розробленні стратегії для розвитку туризму як в країні, так і на регіональному рівні, а особливо гостро постає питання курортно-рекреаційної сфери. Досліджено  потенціал сфери туризму та рекреації можливостей та ресурсів  природних,  інфраструктурних Закарпатського регіону, що можуть після війни бути спрямовані на розвиток туристично-рекреаційного бізнесу та принести значний економічний прибуток. З’ясовано, що функціонування галузі туризму та рекреації визначено на трьох імперативах: економічний, соціальний, екологічний. Обґрунтовано необхідність санаторно-курортних закладів на Закарпатті, особливо гостро питання стане після війни, коли потрібно буде оздоровлювати дітей та налагоджувати їх психологічний стан здоров’я, який наразі порушений війною. Запропоновано  необхідність розробки  регіонального рівня механізму стратегії розвитку туризму та рекреації в Україні після закінчення війни, що спрямований  на моніторинг змін у зовнішньому та внутрішньому середовищі функціонування регіонального туризму та рекреації або впровадження змін для кращого розвитку галузі та можливостей, що буде сприяти конкурентоспроможності в досягнені стратегічних цілей та економічного розвитку. При цьому потрібна співпраця органів влади та місцевого самоврядування, а головне підтримка  туристичної  сфери.
Keywords: розвиток туризму та рекреації; природні ресурси та географічні особливості; санаторно-курортні заклади; стратегія розвитку туризму; соціально-економічні можливості