ФІНАНСОВЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ ВИРІШЕННЯ ОСНОВНИХ ПРОБЛЕМ ПІДПРИЄМСТВА - МАЗУР, Дмитро; МАЗУР, Олександр; МАЗУР, Галина; КОВБІЙ, Антоніна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті розкрито розвиток теоретичних положень та удосконалення методичних підходів до аналізу і прогнозування фінансового стану компанії із розкриттям основних проблем, які розв’язуються за допомогою фінансового моделювання.У статті проаналізовано використання інструментів фінансового моделювання і прогнозування, що дає можливість ефективного аналізу складних і невизначених ситуацій, які пов’язані з прийняттям стратегічних рішень, є інструментом фінансистів, який дозволяє розглядати велику кількість варіантів за сценарієм як прожити без втрати вкладених засобів.Розкрито актуальність фінансового моделювання, коли скорочується доступність і зростає вартість зовнішнього фінансування, збільшуються ризики втрати ліквідності і стійкості бізнесу, і найважливішою умовою для його розвитку стає зростання операційної ефективності.Фінансова модель проєктів компанії дозволяє імітувати грошові потоки планової діяльності і оцінити майбутній фінансовий стан компанії, показує, звідки братимуться і на що витрачатимуться фінансові ресурси компанії, виступає основою для аналізу ризиків і побудовою системи ризик-менеджмент компанії, забезпечує безперервну аналітичну роботу, істотно економить час, дозволяючи уникнути розгляду неприйнятних варіантів і швидко ухвалити рішення про припинення неперспективних інвестиційних проєктів.Фінансове моделювання представляється особливо ефективним для оцінки інвестиційних проєктів, оцінки і управління ризиками, прогнозування грошових потоків і динаміки фінансового стану компанії, проведення фінансових розрахунків бізнес-плану, визначення оптимальних варіантів фінансування, постановка регулярного бізнес-планування, моделювання і оцінка різних сценаріїв подальшого розвитку бізнесу, зокрема злиття і поглинання.
Keywords: фінансове моделювання; операційна ефективність; інвестиційні проєкти; оптимальні варіанти фінансування; неперспективні інвестиційні проєкти; фінансові ресурси; фінансовий стан