УПРАВЛІННЯ КАПІТАЛОМ ПІДПРИЄМСТВ АПК УКРАЇНИ - ПАНЧЕНКО, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У дослідженні розкрито актуальність проблематики управління капіталом підприємств АПК України в контексті забезпечення їх стабільної життєздатності. Метою дослідження є вдосконалення методико-прикладних засад управління капіталом вітчизняних підприємств агропромислового комплексу в ситуації існуючої соціально-економічної нестабільності. Показано, що функціонування аграрних підприємств у сучасному бізнес-середовищі, яке послугувало каталізатором інституційних змін, у значній мірі визначається ефективним формуванням та використанням капіталу суб’єктів господарювання, адже в умовах війни складність доступу до інвестиційного капіталу, висока вартість залучення постійного капіталу та гострий брак оборотного капіталу підприємств сільського господарства, а також промислової переробки сільськогосподарської продукції критично послабили ресурсний потенціал і спроможність підприємств до виживання на загал.
Keywords: економіка та управління підприємствами; економічний потенціал; ресурсний потенціал; фінансові активи та капітал; підприємства АПК