ГЕОЕКОНОМІЧНА ФРАГМЕНТАЦІЯ: ВІРОГІДНІСТЬ СВІТОВОЇ ФІНАНСОВОЇ РЕЦЕСІЇ ТА АНАЛІЗ БАНКІВСЬКИХ РИЗИКІВ УКРАЇНИ - ЛІХОНОСОВА, Ганна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті наведено систематизацію занепокоєння провідних економістів та фінансистів щодо вірогідності світової фінансової рецесії. Доведено, що нинішня висока інфляція, низькі темпи зростання, висока заборгованість та високий ступінь фрагментації знижують стимули для інвестицій, необхідних для відновлення зростання та підвищення рівня життя найбільш уразливих верств населення у світі. Означено, що як слабкий попит, так і висока вартість позик чинитимуть тиск на світові фінансові компанії, а це, у свою чергу, змусить багатонаціональні компанії скоротити витрати: від скорочення операційних витрат до звільнення працівників. Прогнозовано, що перебої в ланцюжку постачань не вплинуть на ділову активність у 2023 році, а криза вартості життя також може наближатися до свого піку. Запропоновано проводити ефективну політику у сфері забезпечення фінансового ринку інструментами банківського регулювання та залучення нових інвестиційних ресурсів із гарантуванням інвесторам повернення власних коштів.
Keywords: фінансова рецесія; банківські ризики; фрагментація; геоекономічне перепрофілювання; біржові ринки