РОЛЬ КОМАНДНОЇ РОБОТИ У РОЗРОБЦІ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЙНИХ ЗМІН - САКУН, Леся; ВЄДЄНІНА, Юлія; КОШИЦЬКИЙ, Юрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Стаття присвячена дослідженню теоретичних і практичних аспектів стратегії розвитку сільськогосподарських підприємств та визначенню ролі командної роботи в умовах глобалізаційних змін, руйнації звичних ланцюгів постачання та соціально-економічної кризи, спричиненої повномасштабним вторгненням. Розглянуто стан галузі сільського господарства в Україні, охарактеризовано основні проблеми та шляхи вирішення в умовах глобалізаційних змін. Головною проблемою для більшості підприємств галузі є нестача обігових коштів та згортання міжнародних кредитних програм. Проблеми з ліквідністю спричинені низьким обсягом продажів та подорожчанням логістики. Отримання більшого прибутку можливе при переорієнтації на олійні культури, ярий ячмінь, яру пшеницю, горох, овес, гречку та зменшенні посівів кукурудзи. У статті проаналізовано практичний досвід провідних агропромислових підприємств: Kernel, МХП, HarvEast, ІМК, Астарта. Розглянуто стратегії, яких притримувався менеджмент компаній в умовах війни; відображено важливість командної роботи у розробці стратегії розвитку, а також ефективність довгострокових стратегій в умовах кризи.
Keywords: сільське господарство; сільськогосподарське підприємство; менеджмент; стратегічне управління; антикризове управління; стратегія розвитку; глобалізаційні зміни; воєнний стан; пандемія; командна робота