АНАЛІЗ НЕДОЛІКІВ ТА ПЕРЕВАГ СУЧАСНИХ HRM-СИСТЕМ ДЛЯ ОПТИМІЗАЦІЇ РОБОТИ ПІДПРИЄМСТВ - АЗАРОВА, Анжеліка; МІРОНОВА, Юлія; ШИЯН, Анатолій; ЯРМОЛА, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Стаття присвячена аналізу переваг та недоліків сучасних HRM-систем для оптимізації роботи підприємств (організацій). Серед найбільш розповсюджених інформаційних систем управління персоналом, таких як вбудовані, хмарні та мобільні системи, досліджено «Zoho People», «OrangeHRM», «CakeHR», «Workable», «BambooHR», «SAP SuccessFactors», «Workday HCM», «DelоPro», «HugeProfit», «ISpro»,  «Scala HR», «Axapta HR Management»,  «IRenaissance Human Resources / Payroll», «Hurma System», «Вчасно».  Детальне вивчення недоліків та переваг зазначених HRM-систем допомагає визначити оптимальний варіант для досліджуваного підприємства (організації) згідно зі специфікою діяльності, можливостями та потенціалом. Автори зазначають, що для успішного впровадження HRM-систем необхідна взаємодія між ІТ-відділом та відділом управління персоналом, а також чітке розуміння потреб і цілей організації. У статті доведено, що HRM-системи є необхідним інструментом для оптимізації роботи підприємств, однак їх впровадження повинно бути здійснене з урахуванням конкретних потреб та можливостей організації.
Keywords: HRM-система; управління персоналом; переваги і недоліки HRM-систем; оптимізація роботи підприємств