РОЛЬ МОТИВАЦІЇ ПЕРСОНАЛУ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ В РЕЛОКАЦІЙНОМУ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОМУ ПРОСТОРІ - ТЕПЛЮК, Марія; АНДРІКЕВИЧ, Вікторія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У даній статті розглянуто мотивацію персоналу як ключовий фактор забезпечення успішної діяльності підприємства. Доведено, що мотивація персоналу є важливим елементом управління підприємством і, саме шляхом підвищення її ефективності збільшується прибутковість компанії. Проаналізовано думки вчених щодо їх тверджень, що тільки вмотивований персонал може забезпечити виконання поставлених завдань. Разом з тим відмічено, що  процес управління підприємства шляхом підвищення рівня мотивації персоналу має бути системним і враховувати оцінювання потреб працівників і забезпечення дотримання цінностей. Найбільш ефективна мотивація полягає в поєднанні декількох факторів, таких як добре оплачувана робота, можливість кар'єрного зростання, цікавість роботи, повага керівництва і колег, а також можливість самореалізації. Кожен з цих факторів важливий для створення мотиваційного середовища на підприємстві. Також розглянуто особливості мотивації працівників за нинішніх умов та чому мотивація займає ключову ланку в компанії. Коли організація забезпечує своє підприємство трудовими ресурсами, раціонально їх використовує, високий рівень продуктивності праці сприяє ефективній діяльності компанії та забезпечує високий рівень на конкурентному рівні. Персонал – рушійна сила будь-якого підприємства, тому слід приділяти багато увагу щодо такого ресурсу, правильно налагоджувати контакт та різноманітні механізми щодо стимулювання праці. Це буде одним із ключових факторів успіху компанії. Щодо України, то ми мамо потужний трудовий потенціал, але більшість компаній не правильно його використовують, тому відбувається висока плинність кадрів, що, у свою чергу, зменшує привабливість компаній, а найголовніше – їхню ефективність та результативність. Розглянуто думки різних авторів стосовно мотивування.  Тому, у даній статті розглянуто правильну мотивацію праці та зарубіжний досвід у цьому питанні. Доведено, що успішна мотивація персоналу забезпечує збільшення продуктивності працівників, зниження рівня відволікання та звільнень, підвищує якість виробництва і підвищує задоволення потреб працівників. Таким чином, мотивація персоналу є ключовим фактором для ефективного управління підприємством.
Keywords: мотивація; персонал; конкурентоспроможність; мотиваційні механізми; ефективність